2018. március 18., vasárnap

Füstölt lazacos spenóttekercs

Imádjuk a füstölt lazacot, de sajnos ez nem egy olcsó hobbi. Ám ha belerakjuk ebbe a spenótos, krémsajtos tekercsbe, máris készíthetünk kevés lazaccal kiadós hidegtál szereplőt, vagy egy szuper előételt, ami a húsvéti ünnepi asztalon is biztos siker!


Hozzávalók
300g leveles spenót, friss vagy mirelit
3 tojás, L-es
120g liszt, 40g sima, 80g tk. búza
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál étolaj
1 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
fél teáskanál só

A töltelékhez
200g tejszínes krémsajt, szobahőmérsékletű
100g füstölt lazac
pár csepp citromlé, elhagyható


Ha friss spenótból készítjük, akkor a megtisztított, alaposan lecsepegtetett kissé összetépkedett spenótot kevés zsiradékon fonnyasszuk meg. Ha kihűlt, nyomkodjuk ki a levét és botmixerrel pürésítsük kicsit.
Ha mirelit spenótból készítjük, kiengedés után alaposan csavarjuk ki, és botmixerrel pürésítsük kissé. Nem kell simára turmixolni, maradjon darabos. 


A sütőt melegítsük elő 180 fokra és készítsünk elő egy papíros sütőlemezt. Adjuk az előkészített spenóthoz a zúzott fokhagymát, tojások sárgáját, borsot, olajat. A tojások fehérjét sóval verjük laza habbá, majd részletekben forgassuk a spenótba. Végül szintén kis részletekben, szitáljuk bele a lisztet. A masszát sütőpapíros tepsin kenjük el egyenletes vastagságban, körülbelül 25x30cm-es lapnak. Tegyük sütőbe és 12 perc alatt süssük meg. Ne süssük túl, maradjon szaftos, hogy ne törjön! A piskótát vékonyan lisztezzük meg, fordítsuk át, hagyjuk pár percet hűlni, majd a sütőpapírral együtt csavarjuk fel. 
A kihűlt lapról húzzuk le a papírt. A krémsajtot keverjük simára. Felét kenjük el a lapon, majd fektessük rá a lazacszeleteket, majd jöhet a sajt másik része. Szorosan csavarjuk fel, és minimum 2 órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy szépen szeletelhető legyen. 


Tipp: ha nem szeretjük a lazacot, készíthetjük sonkával is. A krémsajtot ízesíthetjük zöld fűszerekkel: kaporral, snidlinggel, petrezselyemmel.  

További lazacos recept itt: Lazacos sajttorta
Még több spenót! Sajtkrémes spenót szelet, spenót fasírt, tiroli spenótos gombóc, spenótos piték ide kattintva érhetők el.
További hidegtál ötletek ezen a linken.