2018. február 25., vasárnap

Mini sajtos perec

Pár napja betévedtem egy konyhafelszerelés boltba. Ahol sok más apróság mellett kénytelen voltam venni egy perec kiszúrót is. Ha megvettem, fel is avattam egy ropogós sajtos pereccel.


Hozzávalók, körülbelül 90 darabhoz
A tésztához
300g liszt (90g sima, 210g tk. búza)
7g sütőpor
1,5 teáskanál só, ízlés szerint
120g vaj
30g sertészsír
150g sajt, cheddar, trappista vegyesen
100-120g tejföl

A kenéshez, szóráshoz
1 tojás
120g trappista


Összekevertem a liszteket, sütőport, sót, elmorzsoltam vele a vajat és a zsírt. Hozzáadtam a reszelt sajtot és tejföllel összegyúrtam. Hűtőszekrénybe tettem, egy órát pihentettem.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem 3 papíros tepsit. A tojást kicsit felvertem, a  szóráshoz használatos sajtot is lereszeltem. A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem és 3mm vékonyra nyújtottam, majd perec kiszúróval kiszúrtam. Érdemes a tésztát több adagban kinyújtani és a leeső tésztaszéleket összegyúrva hűtőbe tenni. 


A kiszúrt pereceket tojással lekentem, a tojásos felét reszelt sajtba "mártottam", majd papíros sütőlemezre tettem. Sütőbe tettem és bő 15 perc alatt aranybarnára sütöttem.
A kihűlt pereceket jól zárható dobozba szedtem.  


Amikor nincs idő perecre, rúdnak is kiváló!